מרתפים ומבנים תת קרקעיים בכלל, הם אזורים שימושיים ביותר בבתים ובניינים רבים. אך כדי שהם יהפכו לעמידים בפני מים ורטיבות, וימשיכו לשרת בצורה אידיאלית את קהל היעד שלהם – נדרשת השקעה ניכרת ומדוקדקת במלאכת האיטום של המבנים הללו. איטום מבנים תת קרקעיים שונה בסגנונו מאיטום של מבנים עיליים, ויש לקחת בחשבון מספר תבחינים, שעשויים להיות שונים בין כל מרתף ומרתף.
אם כן, אם מעניין אתכם לדעת וללמוד על איטום מרתפים ומניעת רטיבות בהם, המאמר הזה נועד בשבילכם. במאמר זה, נסקור את הפרמטרים השונים שיש לקחת בחשבון בעת איטום מבנים תת קרקעיים, המלאכות הנדרשות כהכנה לאיטום, ביצוע האיטום עצמו, ואיך ניתן למנוע רטיבות מראש על ידי עבודה נכונה.
מניעת רטיבות
לפני שנדבר על תיקון הרטיבות, נקדים תרופה למכה ונדבר על הדרכים למנוע את הרטיבות מראש. בשונה ממבנים מעל הקרקע, המרתף מוקף מארבעת כיווניו באדמה, שמטבעה – סופגת וסופחת אליה מים ולחות בקלות רבה. כדי למנוע מצב שהלחות מהאדמה תחלחל לקירות המרתף, יש צורך לבצע מראש עבודת איטום מקיפה ומקצועית.
אם כן, בכל בניין או בית עם מרתף או מבנה תת קרקעי אחר – יש לוודא היטב שהאיטום מתבצע על ידי בעל מקצוע אמין ומקצועי, שלוקח בחשבון את כלל המשתנים ומשתמש בחומרים הנכונים והמתאימים ביותר למקרה הספציפי.
שלב ההכנה לאיטום
לפני פעולת האיטום עצמה, חשוב לבצע כמה פעולות מקדימות, כהכנה לאיטום – שיבטיחו שהאיטום יהיה חזק והרמטי. בראש ובראשונה, שלב החפירה באדמה חייב להתבצע בזהירות תוך פילוס של הקרקע. לאחר מכן, יש להניח תשתיות ניקוז שיקיפו את המבנה, כך שהצטברות מים תימנע מראש, והלחץ של המים יופנה לאזור שמסביב למבנה. כך ניתן להבטיח שהאיטום יישמר טוב יותר.
שלב האיטום – איך מבצעים?
בדרך כלל, איטום מבוצע בכמה שכבות. המטרה היא לחזק כמה שיותר את האיטום ולוודא שבאף מריחה של החומר אין פספוסים או חורים, וכמו כן, יש שימוש בכמה חומרי איטום שונים ובכמה כלי עבודה וטכניקות שונות – ולכן העבודה נעשית שכבה אחר שכבה.
תחום האיטום הוא תחום נרחב ביותר, שיש בו היצע רחב של חומרי איטום וטכניקות איטום שונות. החוכמה של בעל מקצוע טוב, היא להתאים את החומרים, הטכניקות וכלי העבודה השונים למקרה הספציפי שניצב מולו, לתוכנית הבנייה המסוימת או לנזילה הספציפית שעליו לטפל בה כעת.
כיצד מונעים רטיבות מראש?
רטיבות היא עניין שאנשים רבים מתמודדים איתו, בבתים פרטיים, בבתים משותפים, במפעלים או בבנייני משרדים – הרבה פעמים ישנם כשלים וליקויים ואיטומים לא מוצלחים, ויש לטפל בהם. עם זאת, חשוב להבין שלא תמיד אפשר למנוע את הרטיבות מראש, וישנם מקרים בלתי נמנעים – אך ישנם כמה דברים שניתן להקפיד עליהם כדי לצמצם כמה שיותר את הסיכוי לרטיבות.
בראש ובראשונה, יש להקפיד על תחזוקה ראויה של המבנה, על ידי בדיקות תקופתיות שייעשו על ידי איש מקצוע. באופן הזה, אם ישנן בעיות שצפויות לגרום לרטיבות – יהיה ניתן לטפל בהן באופן מיידי, וגם אם מתגלה רטיבות מסוימת – הרי שאפשר לתפוס אותה בזמן ולטפל בה, כך שהסיכון שהיא תתפתח לליקוי בטיחותי קטן.
אם יש לכם צורך בביצוע איטום מרתפים ומניעת רטיבות, מומלץ לפנות לבעל מקצוע אמין ובעל ניסיון, שביצע עבודות דומות בעבר. ניתן להתבסס על המלצות של מכרים או על ביקורות באינטרנט, וכמובן להתרשם באופן אישי מבעל המקצוע בעצמכם. מה שבטוח, הוא שביצוע איטום איכותי ונכון הוא אחד הדברים ההכרחיים ביותר, שיבטיחו את השקט שלכם ואת הביטחון שלכם.